IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отслабване през 2023: Трябва ли да следвате лъвската диета?

23 декември 2022 11 00

Ето какво казват специалистите

Снимки: iStock

Снимки: iStock

Разнообразието от диети, което виждаме в социалните мрежи и интернет се увеличава с всяка изминала година. Регистрирани и нерегистрирани диетолози предлагат съвети за отслабване – някои от тях добри, а други не съвсем. Преди да започнем какъвто и да е текст, ви съветваме да подхождате с внимание към всеки един режим, диета или хранителен план, които намирате в интернет. Най-добре е да потърсите съвет от професионален диетолог или треньор, който ще вземе под внимание теглото, физическата активност, начина ви на живот и потенциални алергии.

Имайки предвид това, днес ще обърнем внимание на една нова диета, която се появи на хоризонта през последната една година. Името идва от начина, по който се хранят едни от най-смъртоносните бозайници на земята, като със сигурност диетата не е подходяща за вегетарианци или вегани. Но дали е подходяща за месоядни? Дали има някакви доказани ползи, или просто името привлича повече интерес, отколкото е необходимо? Трябва ли това да бъде хранителният ви режим през 2023 година?

Лъвската диета е диета, за която не особено достоверни източници твърдят, че може да ви помогне да промените живота и да подобрите здравето си. Последователите ѝ съобщават за дълъг списък от ползи, свързани с режима, включително намалено възпаление, подобрения в настроението и облекчаване на симптоми като главоболие, безсъние и алергии. Други обаче отхвърлят плана, описвайки го като неустойчив, нездравословен и неефективен, отбелязвайки, че е прекалено ограничителен и краен.

За да ви помогнем да разберете повече за лъвската диета, ви представяме какво точно представлява тя, как работи и дали е безопасна.

Какво е лъвска диета?

Лъвската диета е модел на хранене, базиран на месо, който се фокусира върху елиминирането на повечето съставки от диетата, за да се идентифицират потенциални алергии към храните. Първоначално е създадена от Михаила Питърсън, която твърди, че е успяла да подобри здравето си, като е направила промени в начина си на хранене.

месо, пържола

Снимка: Pixabay

Според уебсайта ѝ, тези, които следват лъвската диета, съобщават за подобрения в енергийните нива, психичното здраве и симптомите на храносмилателни и автоимунни заболявания. Подобна е на диетата за месоядни животни, която е хранителен план, в който се позволява да консумирате само животински продукти като месо, риба и домашни птици. Лъвската диета обаче е още по-рестриктивна, като позволява само храни от определени видове животни, заедно с вода и сол.

Как работи?

При лъвската диета може да консумирате само сол, вода и месо от преживни животни, включително крави, овце и елени. Смята се, че ограничаването на храненето само до тези специфични храни помага да поддържате тялото си, като същевременно премахвате други променливи в диетата си, които може да допринесат за здравословни проблеми.

месо, диета,

Снимка: iStock

Въпреки че няма официални насоки за това колко дълго трябва да спазвате диетата, някои източници препоръчват да изчакате докато симптомите ви отшумят и след това бавно да въведете отново храните. Според Питърсън, може да се наложи да следвате диетата няколко седмици, преди да започнете да добавяте храни обратно в режима си. Това има за цел да ви помогне да определите кои храни предизвикват проблемите ви, за да ги премахнете напълно от диетата си.

Някои варианти на плана също включват практики на периодично гладуване, като въздържане от храна за 16-20 часа наведнъж или само едно голямо ядене за целия ден. Това обаче не е задължително.

Какво да ядете и какво – не?

Лъвската диета позволява само няколко специфични храни – предимно месо от преживни животни. Планът изисква последователите да премахнат всичко друго.

Позволени храни

Месо от преживни животни – говеждо, агнешко, козе, бизонско и еленско

Сол

Вода

Забранени храни

Всички други групи, освен съставките по-горе, са забранени в лъвската диета. Това включва не само храни като плодове, зеленчуци, ядки и семена, но и месо от непреживни животни, домашни птици и морски дарове. Също така нямате право да приемате млечни продукти, сладолед и мазнини като зехтин, кокосово масло, маргарин и други. Напитките като кафе, чай, сода, сок, бира, вино и друг алкохол са строго забранени.

плодове и

Снимка: iStock

Имайте предвид обаче, че диетата ви позволява да въведете отново тези храни бавно, за да проверите дали някоя от тях не причинява здравословните ви проблеми. Все пак обаче ще трябва да ги премахнете напълно от плана си за няколко седмици или докато симптомите ви изчезнат напълно.

Във форма след почивката – как да броим макроси за отслабване

5 знака, че трябва да промените диетата си веднага

Диетата на звездите: Тайните на Дженифър Анистън за стегната фигура

Подходяща ли е за отслабване?

Въпреки че лъвската диета не е предназначена за насърчаване на отслабването, тя вероятно ще доведе до загуба на килограми, ако я следвате за продължителен период от време. Това ще се дължи на елиминирането на повечето групи храни, включително много продукти, които често са с високо съдържание на калории, като междинни закуски, добавена захар и преработени храни.

отслабване, метър

Снимка: iStock

Повечето видове месо, които диетата позволява, са с относително ниска калорийна стойност. Например 85 грама сготвено бизонско месо съдържа 150 калории, докато 85 грама варено говеждо осигуряват 224 калории. Имайте предвид обаче, че диетата може да не ви осигури достатъчно калории, за да задоволите ежедневните ви нужди, което всъщност може да затрудни поддържането на загубените килограми в дългосрочен план.

Всъщност прекаленото намаляване на приема на калории може да забави метаболизма и да промени нивата на специфични хормони, които контролират глада и апетита ви, което може да увеличи риска от възстановяване на първоначалното тегло.

Какви са ползите?

Лъвската диета е фокусирана върху елиминирането на храни от вашия режим и бавното им повторно включване. Целта е да се определи кои от тях допринасят за проблеми като възпаление, умора и трудно храносмилане.

Проучванията показват, че елиминационните диети могат да бъдат ефективни при няколко състояния, включително синдром на раздразнените черва, хранителни алергии и възпалителни заболявания на червата. Също така е установено, че вашата диета може да повлияе и на други състояния, като ревматоиден артрит, екзема, акне и депресия. Следователно идентифицирането на конкретни храни, които причиняват симптоми, свързани с тези състояния, може да бъде от полза.

витамини, добавки,

Снимка: iStock

Имайте предвид обаче, че елиминационните диети, които обикновено се препоръчват при тези състояния, не са толкова ограничителни, колкото лъвската диета. Вместо това те обикновено се фокусират върху елиминирането на конкретни храни или групи храни, за които е известно, че причиняват симптоми.

Не е имало никакви проучвания специално за лъвската диета и тя не се препоръчва като лечение за каквото и да е здравословно състояние. Всъщност консумацията на големи количества червено месо може да доведе до пристъпи при хора с определени заболявания, като ревматоиден артрит.

Най-добре е да говорите със здравен специалист, преди да опитате елиминираща диета, за да сте сигурни, че получавате достатъчно хранителни вещества и да избегнете отрицателни последици за здравето.

Какви са негативните страни?

Има няколко недостатъка, свързани с лъвската диета.

Липса на хранителни вещества

Един от основните проблеми на лъвската диета е, че тя е изключително ограничителна и ѝ липсват много ключови витамини и минерали. Всъщност тя напълно елиминира много здравословни храни, включително плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки и семена. Това затруднява получаването на хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае.

Нелекуваните хранителни дефицити могат да причинят голямо разнообразие от проблеми, включително слабост, нарушена имунна функция, загуба на костна маса, болка, синини, анемия и неврологични проблеми.

отслабване, кантар,

Снимка: iStock

Лъвската диета също така не съдържа фибри, важно съединение, намиращо се в растителните храни, което може да поддържа редовността, контрола на кръвната захар и здравето на сърцето. Нещо повече, диетата също е много нискокалорична. Намаляването на приема на калории твърде много може да причини сериозни странични ефекти, включително умора, главоболие, гадене и световъртеж.

Високо съдържание на наситени мазнини

Животинските продукти, включително месото, са с много високо съдържание на наситени мазнини. Въпреки че наситените мазнини могат да бъдат част от здравословна диета, трябва да ги консумирате умерено. При някои хора наситените мазнини могат да повишат нивата на LDL (лошия) холестерол, което е рисков фактор за сърдечни заболявания.

добавки, хапчета,

Снимка: iStock

Въпреки че повечето изследвания показват, че наситените мазнини не са пряко свързани с по-висок риск от сърдечни заболявания, експертите препоръчват да ограничите приема си до по-малко от 10% от общите дневни калории. Тъй като лъвската диета се състои изцяло от месо, ако сте на тази диета, най-вероятно ще консумирате много повече наситени мазнини от препоръчаното.

Неустойчива

Освен че е потенциално много нездравословна, лъвската диета е трудна за спазване и е неустойчива в дългосрочен план. Тъй като тя предлага малка или никаква гъвкавост, може да бъде почти невъзможно да се храните навън в ресторанти или да се наслаждавате на храна в други социални среди, докато я следвате.

Елиминирането на определени храни от вашата диета също може да увеличи апетита за храна, което прави тази диета още по-трудна за поддържане. Тя също така насърчава нездравословни хранителни навици и може да не е подходяща за хора с история на нарушено хранене.

диета, диетолог

Снимка: iStock

Най-добре е да се свържете със специалист диетолог, който ще изготви хранителен план на база на вашите килограми, физическа активност, начин на живот и алергии към определени съставки или храни.

За още съвети за здраве и красота последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари